1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας:

Ο σκοπός της αυχενικής διαφάνειας είναι:

  • Ο προσδιορισμός της ηλικίας της κύησης. Εξαιρετικά χρήσιμο για τις γυναίκες που δεν μπορούν να θυμηθούν την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως ή έχουν ανώμαλο κύκλο ή έχουν συλλάβει κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή αμέσως μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού. Μετρούμε το μήκος του εμβρύου και με βάση τη μέτρηση αυτή υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης και την πιθανή ημερομηνία τοκετού.
  • Η διάγνωση πολύδυμης κύησης. Περίπου 2% των φυσικών συλλήψεων και 10 % αυτών μετά από εξωσωματική είναι πολύδυμες κυήσεις. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος βοηθά στην εκτίμηση της ανάπτυξης των εμβρύων και στον καθορισμό εάν τα έμβρυα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται συχνή υπερηχογραφική παρακολούθηση.
  • Η διάγνωση σοβαρών ανατομικών ανωμαλιών σε πρώιμη φάση. Κάποιες σοβαρές ανωμαλίες είναι δυνατόν να διαγνωστούν σε αυτή την ηλικία κύησης. Παρόλα αυτά ακόμη και αν ο σημερινός έλεγχος είναι φυσιολογικός, ο υπερηχογραφικός έλεγχος των 20 εβδομάδων παραμένει απαραίτητος.
  • Η διάγνωση της παλίνδρομης κύησης. Δυστυχώς σε περίπου 2% των γυναικών που προσέρχονται για αυχενική διαφάνεια διαπιστώνεται ότι το έμβρυο έχει σταματήσει να αναπτύσσεται συχνά αρκετές εβδομάδες πριν χωρίς κανένα σύμπτωμα. Οι γονείς θα ενημερωθούν αναλυτικά για τις πιθανές αιτίες και τις πιθανές εξετάσεις που θα χρειαστούν στο μέλλον.
  • Ο υπολογισμός του κινδύνου για σύνδρομο Down και για άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σε κάθε γυναίκα θα δοθεί ο προσωπικός της κίνδυνος για τη γέννηση παιδιού με σύνδρομο Down. Ο κίνδυνος αυτός θα υπολογιστεί αφού ληφθεί υπόψιν η ηλικία της μητέρας, τα επίπεδα δύο ορμονών στο αίμα της μητέρας (PAPP-A, HCG), και τα υπερηχογραφικά ευρήματα του ελέγχου του εμβρύου (πάχος αυχενικής διαφάνειας, παρουσία ρινικού οστού, ροής αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς και στο φλεβώδη πόρο, τη μέτρηση καρδιακής συχνότητας καθώς την παρουσία ανατομικών ανωμαλιών). Οι γονείς θα ενημερωθούν για τη σημαντικότητα των παραγόντων κινδύνων και τις δυνατότητες για περαιτέρω έλεγχο.

Ο αλγόριθμος FETAL MEDICINE FOUNDATION (FMF)

Ο υπολογισμός του κινδύνου της αυχενικής διαφάνειας βασίζεται στον αλγόριθμο του FETAL MEDICINE FOUNDATION (FMF). Μπορείτε να επισκεφθείτε τις παρακάτω διεύθυνσεις στον browser σας:

και στη συνέχεια να κλικάρετε το χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom), για να δείτε το όνομα του κ. Τζιόρα (SPYRIDON TZIORAS) ως πιστοποιημένου υπερηχογραφιστή.

διαφάνεια

Κλείστε ραντεβού!

Εάν σας ενδιαφέρει να κλείσετε ραντεβού για έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας, επικοινωνήστε μαζί μας!