Έλεγχος ανάπτυξης εμβρύου & dopplers μητροπλακουντιακής & εμβρυοπλακουντιακής κυκλοφορίας

1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

Ο έλεγχος ανάπτυξης εμβρύου & dopplers μητροπλακουντιακής & εμβρυοπλακουντιακής κυκλοφορίας πραγματοποιείται συνήθως στις 30-32 εβδομάδες της κύησης (3ο τρίμηνο) αν και γενικά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 24-42 εβδομάδων της κύησης.
  • Μερικοί μαιευτήρες συνιστούν τον συγκεκριμένο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες (ιδανικά πρέπει να γίνεται σε όλες)
  • Κάποιοι τον προτείνουν σε γυναίκες υψηλού κινδύνου (με ιστορικό προεκλαμψίας, ενδομήτριας καθυστέρηση της ανάπτυξης, διαβήτη, ενδομήτριου θανάτου και σε όσες γυναίκες εμφάνισαν παθολογία στη διάρκεια της παρούσας κύησης)
Ο συγκεκριμένος υπέρηχος στοχεύει στην εκτίμηση της ανάπτυξης μέσω:

Μέτρηση μεγέθους κεφαλής, κοιλιάς και μηριού οστού και υπολογισμό του εμβρυϊκού βάρους

Το 90% των εμβρύων αναπτύσσεται εντός των φυσιολογικών ορίων.  Κάποια έμβρυα όμως είναι μικρότερα ή και μεγαλύτερα από αυτό που θα περιμέναμε και αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και τα έμβρυα στο τέλος είναι φυσιολογικά,  είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε έγκαιρα αυτά τα έμβρυα με διαταραχές στην ανάπτυξη λόγω του αυξημένου κινδύνου για περιγεννητικές επιπλοκές ώστε να τίθενται η κατάλληλη παρακολούθηση και αντιμετώπιση τους.

Εξέταση του πλακούντα (θέση και μορφολογία)

Ο πλακούντας είναι το όργανο μέσω του οποίου φτάνουν στο έμβρυο από τη μητέρα οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Στο τρίτο τρίμηνο ελέγχουμε τη κυρίως τη θέση του πλακούντα γιατί ένας πλακούντας που βρίσκεται χαμηλά κοντά στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να εμποδίσει την έξοδο του εμβρύου κατά τον τοκετό και επιπλέον έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές της κύησης όπως η αποκόλληση το πλακούντα.

Μέτρηση ποσότητας αμνιακού υγρού

Το έμβρυο βρίσκεται μέσα στο αμνιακό υγρό. Το αμνιακό υγρό του επιτρέπει να κινείται και είναι απαραίτητο για την ωρίμανση των πνευμόνων. Το αμνιακό υγρό παράγεται από τους νεφρούς και τον πλακούντα και η ποσότητα του μας δίνει στοιχεία σχετικά με την κατάσταση αυτών των οργάνων. Υπολογισμός αιματικής ροής στον πλακούντα και στο έμβρυο με τη χρήση έγχρωμου Doppler Doppler είναι η μέθοδος με την οποία ελέγχουμε τη ροή του αίματος σε αγγεία της μητέρας (μητριαίες αρτηρίες) και του εμβρύου (ομφαλική αρτηρία, μέση εγκεφαλική αρτηρία, φλεβώδη πόρος). Απαραίτητη εξέταση για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την παροχή αίματος από τη μητέρα προς το έμβρυο και για την οξυγόνωση του εμβρύου.

Επανέλεγχος βασικής ανατομίας

Αν και η καλύτερη περίοδος για τον έλεγχο των οργάνων είναι το αναλυτικό υπερηχογράφημα του 2ου τριμήνου, υπάρχουν κάποιες ανωμαλίες που μπορεί να εμφανιστούν ή να γίνουν ορατές μόνο μετά το 2ο τρίμηνο. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι διάφορες παθολογικές καταστάσεις του νεφρού (πχ υδρονέφρωση), της καρδιάς (πχ στένωση αορτής ή πνευμονικής αρτηρίας), του εγκεφάλου (πχ διάταση κοιλιών, αιμορραγία, ανεύρυσμα φλέβας Γαληνού), του διαφράγματος (διαφραγματοκήλη), του γαστρεντερικό (ατρησία δωδεκαδακτύλου), κλπ. Αν και στο 3ο τρίμηνο δεν είναι δυνατή συνήθως αντίστοιχη με το 2ο τρίμηνο λεπτομερής ανατομική εξέταση λόγω του μεγέθους του εμβρύου και της έντονης αντανάκλασης από τα οστά του εμβρύου, ωστόσο είναι δυνατό σε μεγάλο βαθμό να εκτιμηθεί η βασική ανατομία του εμβρύου για να αποκλεισθούν ορισμένες βλάβες που παρουσιάζονται αργότερα στην κύηση.

Κλείστε ραντεβού!

Εάν σας ενδιαφέρει να κλείσετε ραντεβού για έλεγχο ανάπτυξης εμβρύου & dopplers μητροπλακουντιακής & εμβρυοπλακουντιακής κυκλοφορίας, επικοινωνήστε μαζί μας!